Naslovna Nedeljne resavske vesti tekst Vesti od 24. do 28. 04. 2017.
Vesti_24_28_04_2017_s2
Napisao Administrator   
nedelja, 21 maj 2017 13:40

У хали Основне школе Деспот Стефан Високи Деспотовац 21. Априла је одржан концерт на коме су поред домаћина наступили чланови КУД Бранислав Нушић Ресавица  и КУД Ристо Донев из Штипа.

Методи Глигоров, кореограф КУД „Ристо Донев“ из Штипа:

-      Управо је завршен концерт на коме је наступио КУД „Ристо Донев“ из Штипа. Како је вама изгледао ваш наступ и наступ КУД-ова из Деспотовца и Ресавице?

„Концерт је био супет. Први пут сам у Деспотовцу , први пут смо заједно ова три друштва на концерту, мени је било прелепо. Надам се да је и овој дивној публици било исто тако, да се надам да ћемо следеће године имати још бољу сарадњу.

-      Којим играма сте наступили вечерас?

Прво смо наступили игром која се зове Водарки, Повардарје, Преспанске игре и на крају Малешевске. То су игре из читаве Македоније“.

 


Благоје Донев, председник КУД „Ристо Донев“ из Штипа:

-      Управо је завршен концерт. Како је вам изгледао када га посматрате као гледалац али и као стваралац?

„Ја сам изненађен јер први пут смо овде. Знамо за ваше друштво. Ми смо већ две године пријатељи и искрено да вам кажем, ја сам одушевљен оним што су показали и ваши и наши играчи.

-      Какви су даљи планови, да ли се враћате у Србију?

Сигурно, настављамо сарадњу са КУД-ом Бранислав Нушић, вероватно ће они код нас доћи на Годишњем концерту кога ми правимо свакога јуна у години и надам се да ће имати времена и наћи термина да дођу јер код нас је традиционално велика посећеност оваквим концертима“.

Петар Миладинов, кореограф:

-      Како је протекао вечерашњи концерт, наступ КУД-ова из Штипа, Деспотовца и Ресавице?

„Видели сте, мислим да је било веома лепо, фантастично, и да је у једном веселом тону протекао овај дивни вечерашњи концерт, ове три екипе. Наступао је фолклорни ансамбл Центра за културу из Деспотовца, КУД Бранислав Нушић из Ресавице, и наши драги гости из Штипа, Република Македонија.

-      Како је дошло до сарадње ова два КУД-а из наше две бивше заједничке републике, из исте државе?

Ми имамо сарадњу са Македонцима пуних 35 година, конкретно са друштвом из Охрида. Међутим, претпрошле године почели смо и сарадњу са једним КУД-ом из Штипа и особа која је долазила овде као вокални извођач страшно му се свидела Ресавица, Горња Ресава, гостопримство, тако да је он једном другом друштву из Штипа, предложио сарадњу између наша два КУД-а и у повратку њиховом из Тузле где су гостовали пре пар месеци, навратили су у Ресавицу , видели смо се дочекали смо их тамо, угостили, договорили смернице наше даље сарадње и ево, они су нас позвали на њихов годишњи концерт. Знате каква је ситуација била у Македонији, ми смо одложили наше гостовање за њихов годишњи концерт који ће бити у јуну месецу а позвали их и они су вечерас сутра и прекосутра наши гости.

Као што видите у сарадњи са Центром за културу Деспотовац организовали смо њихов први концерт овде а сутра смо на концерту у Ресавици тако да ће они после тог концерта у недељу вратити се својим кућама, надам се задовољни и са нашим гостоприством у Деспотовцу“.

Митко Шопов,Живко Салевски: музичари КУД Ристо Донев:

-      Вечарас смо чули предивне македонске песме!

„Вечерас смо ја и мој колега певали македонске песме како оне народне, изворне, као што су Јовано Јованке, Елено керко, Моје сокол пије; то су познате песме,, а поред тога певали смо:Душо моја мила, Опрости ми и Не лажи ме. То је једна од најлепших македонских песама.

-      Колико музика доприноси зближавању народа, ми смо живели у заједничкој држави, тај мелос је заједнички?

Музика испуњава сав мој живот, од шесте године, неко време сам се и професионално бавио музиком, сада је то претежно на аматерској основи. Ово што се сада ради, ови сусрети, то не само да нас зближава, него  наставља традицију коју смо ми одавно гајили: они су долазили као наши гости, мислим на КУД Бранислав Нушић, ми долазимо код њих, млади се сусрећу обнављају своја пријатељства, посебно преко ових друштвених мрежа. Мислим да је ово диван догађај, не само што смо се дружили преко музике, посетили смо и неке ваше културно историјске споменике, што је на нас оставило изузетно јак утицај.

-      Ви нисте први пут у Деспотовцу, уопште у Горњој Ресави?

Ја нисам први пут, био сам овде са КУД Тоске, из Штипа. Ми имамо добру сарадњу са КУД Бранислав Нушић из Ресавице и када сам био са тим КУД-ом, као пратећа група певамо у дуету, одскора смо се срели.

-      Хоћемо ли вас поново видети у овој средини?

Ми очекујемо да КУД Бранислав Нушић буде наш гост у Штипу, па ћемо вероватно поново доћи овде. Ово су изузетно лепи сусрети мислим да овакву традицију не треба прекидати.

-      Верујте, вечерас су деца заборавила на мобилне! Реците ми још нешто, када видите осмех на лицу играча, колико је то кореографија а колико заиста уживање и радост?

Када видимо осмех на лицу и играча и публике, мислим да испуњава срца како гледаоца тако и играча. Музика зближава македонски и српски народ, треба да живимо, сарађујемо, да певамо, играмо, то испуњава и продужава живот“.

-      Хвала вам лепо, желим вам пуно аплауза и пуно осмеха!