Naslovna Nedeljne resavske vesti tekst Vesti od 24. do 28. 04. 2017.
Vesti_24_28_04_2017_s3
Napisao Administrator   
nedelja, 21 maj 2017 13:42

У народној библиотеци Ресавска школа је 26.априла одржана радионица на тему Енергетска ефикасност , заштита од непогода, коришћење фондова Европске Уније и других извора бесповратних финансија . На радионици је било речи и о новим технологијама за заштиту од поплава као и енергетски ефикасној јавној расвети.

Анте Милошев, предавач:

-      Може ли Република Србија и локална самоуправа искористити хрватска искуства у решавању инфраструктурних проблема и како доћи до неповратних средстава међународних фондова?

„Да, како да не!То је заправо један домино ефекат. Као што смо и ми користили искуста наших суседа који су прије нас ушли у ЕУ и  комплетне предприступне преговоре и све ове структуралне елементе који самим тиме ти преговори носе, тако смо и ми били слободни преко наших пословних партнера и ових орнизацијских активности,сад конкретно Ренекспорт у Београду, доћи овдје. Захваљујем се на интересу и овако великом занимању да вам колико толико укажемо на нека наша искуства како би ви што квалитетније и што брже и што ефикасније искористили све ове могућности које сада остају у неким трезорима неким буџетима и која се називају бесповратна средства, а све за усклађивање инфраструктуре међу ЕУ и земаља које ће тек ући у ЕУ.

-      Делите ли моје мишљење да не требамо да се стидимо, да решавамо проблеме које су европске државе углавном давно решиле?

Не, дапаче! То мора бити компаративна предност , треба бити човјек свјестан оног што су његови оквири и дапаче гледати прошитити оквире на начин да се савјетује са пријатељима, колегама, сусједима који су поучили ефекте који су мјерљиви и ефикасни не бисте ли и ви поучили исте такве ствари.

-       Да ли је то наша предност при конкурисању за ова средства?

Дефинитивно! Ми знамо комуникацијске канале, знамо како се пишу апликације, знамо како написати пројекат на начин да онај ко чита, ко варолизира пројекат буде позитиван према том пројекту, и самим тиме да се поучи онај ефекат да се добије што квалитетнија количина бесповратних средстава у укупној вредности инвестиције.

-      Хвала вам лепо!

Хвала вама, угодан дан!“

Александар Радан:“Као држава ми смо изложени не више стогодишњим то ће нам постати једногодишње, двогодишње воде које називамо стогодишњим и одатле се очекују стални губитак новаца кроз штете које настају тиме. Оно што је још горе је губитак живота, нажалост, имали смо прилику то да видимо задње две , три године. Србија као и остале земље у региону апсолутно има могућности а изнађе решење за ово. Једно од решења је ово што смо ми изложили, мобилне баријере. Подршка европских фондова је максимална по том питању. Значи, уколико зна да се обраћа да ли општина или сама држава, која има људе везано за то, апсолутно може доћи до неопходних средстава да се изврши та превентива од поплава, то је основни наш задатак.

-      Колико је локална самоуправа самостална да сама дође до фондова, писању пројеката, тражењу помоћи ако сама то не може да уради?

Апсолутно има могућности локална самоуправа да се сама обрати даваоцима средстава, да ли фондови прекограничне сарадње, да ли фондови директно од ЕУ из Брисела, то је управо оно што ми нудимо. Не нудимо само производ него комплетно писање пројекта, кандидатуру и праћење пројеката до самог остваривања. Уколико се нађе заједнички језик. Ово је ситуација где сама општина, тј. локална самоуправа може да дође у ситуацију да има сва средства неопходна да ли у гасификацији, да ли у заштити од поплава, топлотне енергије и та средства која омогућују у стопроцентроном износу ту инвестицију“.