Naslovna Nedeljne resavske vesti tekst Vesti od 24. do 28. 04. 2017.
Vesti_24_28_04_2017_s4
Napisao Administrator   
nedelja, 21 maj 2017 13:44

36. Меморијал Чика Душко Јовановић, је одржан 22. и 23. априла 2017.године на просторима Беле Реке у деспотовачкој општини. Преносимо вам утиске такмичара и организатора овог првенства Србије у оријентационом трчању.

Срђан Марковић,оријентиринг такмичар:“Већ седам, осам година се бавим овим спортом који је веома занимљив јер сте буквално сами у шуми и није само пуко трчање и тражење контроле него ви имате веома широке могућности да развијате мождане вијуге на том терену, сами сте са собом и веома здрави, што би се рекло.За разлику од тимских спортова где ви зависите од неког другог или неких услова, ви овде све сами решавате.

-      Који је циљ оријентиринга?

Циљ оријентиринга је да ви на неком непознатом терену са картом коју добијете пред сам старт и уз помоћ компаса и читача, нађете контроле на терену у најкраћем могућем року.

-       Које категорије постоје у оријентирингу?

Категорије се деле на мушке и женске, почиње од 12 година старости чак до такмичара преко 70 година. Имамо елитну категорију то је 21 Е у коју улазе сви који могу да испуне светску норму у временима. Јуче сте присуствовали такмичењу за светску лигу, а данас је првенство Србије.

-      Ви ово радите из чисте љубави!?

Ово је чиста љубав. Неке колеге су отишле на маратон а ми кажемо: прави оријентирци су остали да трче по блату. Ту сам са сином и ћерком, ћерка је отишла на стазу, 14 година јој је, син је у категорији 18-20, тако да је за нас ово породични спорт. Супруга тренутно није ту, кући је у бази. Све сами финансирамо. Кад би држава мало погледала на нас бар што се тиче превоза, организације, али чиста љубав. Кад ми завршимо трку и колико год да будемо блатњави и мокри, сутра би сви трчали поново.

-      Да ли се деси да се неко изгуби?

Дешава се. На Копаонику је девојка са Кипра, обрнула карту наопачке, отишла у супротном правцу, увече дошла у неко село, сељаци су позвали полицију, она се вратила у седам увече а стартовала је у 10! У принципу су стазе примерене категоријама. Деца М 12, и Ж 12 имају обичну контроле које су обично дуж стазе, док већ како иду старије категорије имамо и коте Опен Б, и Опен Ц, то је за све људе који нису такмичарски настројени који хоће да прођу стазу а неће да трче, разлика је само Ц и Б је само техничке природе, која је сложенија тако да су сви добродошли у овом спорту.

-       Имате све више заинтересованих?

Колико видим, родитељи повуку децу тако иде на сву срећу, наша деца су добра и нећете веровати колико су пожртвовани у овом спорту, иду на тренинг редовно, воле , нико није овде на силу доведен.

-       Какви су тренинзи?

Тренинзи постоје, ради се снага, трчање, кондиција и технички тренинзи, припреме за саму трку. Када анализира трку, дете бира варијанту, да ли је боље, брже, најбољи су радови са картом. Усавршите тренинг и седнете у фотељу, узмете неку стару карту, нађете контроле које су обележене и бирате варијанте, читате карту, и такви тренинзи постоје.

-       Најбитније је читање карте?

Јесте, без тога ништа. Основа свега је читање карте.

-       Хвала вам, и ја сам заитересована.

И ја бих волео, на жалост, време нам је данас непријатељ, али не би нас више било ни да је лепше време“.


Др Златко Марјановић:

-       Да ли је јуче било неких повреда док сте били ту?

„Јуче је било и лепше време и сви учесници су били јако дисциплиновани, била је само једна лакша повреда. Нисмо имали потребе за неком интервенцијом. Данас као што видите, јако су лоши временски услови, видећемо како ће бити. У сваком случају, такмичење ће се одржати. Медицинска екипа је у истом саставу као и јуче.

-       Шта мислите, да ли може доћи до неког клизања, повреде?

Наравно, наравно. Терен је јако стрм, клизав, али бићемо у приправности“.


Ана Богдановић, директор ТСО Деспотовац:“Други дан је такмичења. ТСО је још на терену, али као што и сами видите, временски услови су веома неповољни по нас тако да такмичење неће бити поремећено овим временом јер они су ту и њима су вероватно временски услови још један вид новог авантуризма, њима је вероватно све то занимљиво и они су ту без обзира на временске услове. Временски услови утичу свакако на посетиоце  који би свакако дошли и подржали  ово такмичење Надамо се да ће наредних година временски услови бити мало другачији, као и претходне две године.Јуче смо имали доста посетилаца са стране, а данас по овом лошем времену, креће и снег, верујемо да сви остали посетиоци који би и дошли  данас остали у својим топлим домовима“.Бојан Миленковић, Етно кућа Милановић:

-       Етно кућа Милановић је узела учешће и ове године на оријентирингу?

„Да са великим задовољством. Трећи пут заредом се одржава међународно такмичење у оријентиријгу овде на нашем простору. На наше задовољство али и задовољство свих људи који живе овде у околини, обзиром да је такмичење међународног карактера, велики је бенефит реклама који одлази са овог места широм Србије и широм света. Захвалио бих се на подршци  људи који учествују у целом овом догађају. Ми смо на терену једне фарме, Бела Река, али захвалио бих се и нашој локалној самоуправи који је дала велики допринос и подржала максимално ово такмичење ”.

Poslednje ažurirano nedelja, 21 maj 2017 13:52